Pozor na platobné karty

28.03.2006 Celý región

Polícia upozorňuje občanov na zvyšujúci sa počet zneužití platobných kariet. Bankomatové karty sa síce stali súčasťou života moderného človeka, ale nenaučili...
Polícia upozorňuje občanov na zvyšujúci sa počet zneužití platobných kariet. Bankomatové karty sa síce stali súčasťou života moderného človeka, ale nenaučili sme sa ich chrániť pred zneužitím.

Zlodeji doslova počítajú s tým, že blízo karty si ich majitelia nechajú aj PIN, či už na nejakom doklade, alebo v mobile, alebo si jednoducho vystriehnu, kedy klient použije kartu a sám PIN kód prezradí. Potom im už nič nestojí v ceste. Aj preto sa stávajú platobné karty lukratívnym objektom páchateľov. Navyše keďže kartou sa platia zvyčajne väčšie nákupy a nepoužíva sa denne, ani majiteľ nezbadá, kedy mu niekto vybral z účtu všetky peniaze. „ Špecialisti“ dokážu zneužiť bankomatovú kartu aj iným spôsobom, preto prevencia je na mieste. Mimoriadne dôležité je chrániť si PIN kód, aby sa k nemu nedostali páchatelia a nezneužili ho. Noste ho v hlave a nikomu ho neprezrádzajte. Aj pri platení a pri výbere peňazí z bankomatu odporúčame radšej zakryť rukou, keď dávame PIN kód. Poistkou proti neželaným výberom je stanovenie denného limitu na výber, ale dobrým upozornením je aj signalizovanie výberu na mobilný telefón. Každý klient si môže zvážiť, akú sumu naozaj potrebuje mať k dispozícii. Po prípadnej krádeži tým získa čas na zablokovanie karty a zníži sa pravdepodobnosť, že ak niekto pozná PIN kód, \" vybieli\" celý účet. Stratu a krádež platobnej karty je treba ihneď nahlásiť a v pobočke finančného ústavu zablokovať telefonicky – 24 hodín denne: 02/68285777 - držitelia kariet bánk združených v ZBK – autorizačné centrum Slovenska Transacty Slovakia, 02/58503710 - držitelia kariet Slovenskej sporiteľne – autorizačné centrum 02/68661000 - držitelia kariet Tatrabanky – služba dialog, alebo osobne v banke, ktorá Vám kartu vydala. Vyberanie peňazí z bankomatu: Pozornosť rôznych zlodejov a násilníkov, ktorí sa za každú cenu chcú dostať k peniazom, môže pritiahnuť aj Váš výber finančnej hotovosti z bankomatu. Hlavne ak tam postávate príliš dlho. Nevyberajte peniaze potme, ak to nie je bezpodmienečne nutné. Využívajte tie bankomaty, ktoré sú v rušnejších častiach mesta. Sú bezpečnejšie ako bankomaty vo vedľajších uličkách. Kartu si pripravte dopredu, aby ste pri bankomate nestrácali čas hľadaním. Keď vyberáte peniaze, pozorne sa poobzerajte okolo seba a presvedčte sa, či sa v okolí nepohybuje niekto, kto by sa o vás nápadne zaujímal. Peniaze si hneď schovajte do peňaženky, do vrecka alebo do kabelky. Nikdy pri bankomate zbytočne nepostávajte.
 

Vyberte región

mark